?>

Bruin tintje of niet?

Mensen zijn ijdel van nature, iedereen wil er toch zo leuk mogelijk en zo goed mogelijk uit zien. Toegegeven, sommige mensen zijn nu eenmaal wat knapper dan anderen, hoewel eigenlijk over smaak niet te twisten valt. We kunnen veel aan ons uiterlijk doen om er zo goed en jong mogelijk uit te zien. Denk alleen al aan cosmetische chirurgie. Klinieken voor botox behandelingen, fillers en faceliften schieten als paddenstoelen uit de grond en hebben de laatste tijd meer bezoekers dan ooit. Zeker nu dergelijke behandelingen ook toegankelijk zijn geworden voor de minderdraagkrachtigen onder ons, laten steeds meer mensen hun lippen opvullen, oogleden corrigeren, etc. Ook bruin worden zien veel mensen nog steeds als een manier om er beter uit te zien.

Bruin worden door de zon

Het liefst hebben we allemaal iedere dag lekker weer waarbij het zonnetje schijnt. Tegenwoordig proberen we ieder zonnestraaltje mee te pikken, niet alleen omdat het lekker is maar ook om een mooi kleurtje te krijgen. De afgelopen 10 jaar is het een trend geworden om een bruin tintje te krijgen. Het wordt gezien als een statussymbool, zo van ‘ik heb het geld om op vakantie te gaan’ of ‘ik heb tijd over om in het zonnetje te liggen’. In de jaren 60 en 70 was dat toch wel een heel ander verhaal, toen probeerden Hollanders de zon te vermijden en was het een trend om zo bleek mogelijk te zijn. Nederlanders wilden zich in die tijd niet associëren met de gastarbeiders die uit warme landen hier naartoe kwamen om te werken.

Waar komt de bruine tint vandaan?

Toen de mens zich duizenden jaren geleden alleen nog in Afrika bevond, waren we allemaal ‘zwart’. Aangezien Afrika zich dicht bij de evenaar bevindt, is het er ook hartstikke warm. Om ons te kunnen beschermen tegen de felle zon hadden we een hele donkere huidskleur. Duizenden jaren later toen groepen mensen uit nieuwsgierigheid Afrika overstaken en naar Azië vertrokken, kregen deze mensen een steeds lichtere huid. We gingen steeds verder van de evenaar af waar het minder warm was en de zon minder fel, hierdoor hadden we niet meer zo een donkere huid nodig.

Tips beschermen tegen de zon

Je hoort vast vaak genoeg dat stralingen van de zon slecht kunnen zijn voor je huid en kan leiden tot kanker. Vooral mensen met een lichtere huid krijgen huidproblemen en moeten zich beter beschermen. Smeer je te allen tijde goed in, ga niet in de zon liggen bakken, zoek de schaduw op. Je tuin beschermen tegen felle zonlicht kan met een schaduwdoek. Kijk ook nooit direct in de zon, dat kan je ogen ernstig beschadigen.