Salvado da Bahia

Dat een lelijke geschiedenis een prachtig heden kan geven wordt in Brazilië nergens zo duidelijk als in de hoofdstad Salvador de Bahia.

Eeuwen geleden zorgden veroveraars, avonturiers en kolonisten voor een valse start in de nieuwe wereld, maar in deze tijd is het vooral genieten van de bijzondere nalatenschap in kunst, cultuur en religie die de botsing tussen Indianen, Europeanen en Afrikanen heeft opgeleverd.  

Dat de Indianen aanvankelijk niet werden gebruikt voor slavernij was te danken aan de Jezuïeten die vonden dat ze beschermd dienden te worden. Omdat er toch arbeidskrachten nodig waren gingen de kolonisten deze uit Afrika halen. Dit verklaart waarom in dit deel van Brazilië de bevolking het donkerst is van heel het land.

De slaven namen hun eigen gewoontes, gebruiken en religies mee, maar daar waren de kolonisten niet van gediend. De slaven waren echter creatief en verholen hun religie in een acceptabel jasje waardoor geheel nieuwe gebruiken ontstonden. Een aantal van de vele feesten die de straten van Salvador in de huidige tijd verlevendigen gaan derhalve terug tot de slavernijtijd.

De “Capoeira” is een andere bijzondere en originele vorm van verhulling uit de tijd van de slavernij. De slaven mochten niet vechten en verzonnen een soort dans waarbij toch getraind werd in de vechtsport. Deze vechtdans behoort nu tot het dagelijkse straatbeeld in Salvador en geschiedt veelal onder begeleiding van een “berimbau”. Dit houten muziekinstrument bepaalt het ritme van de dans.

Het carnaval is in Salvador een voorbeeld van een religie cocktail. Van oorsprong is het carnaval een christelijk feest maar in Salvador is dit uitbundige feest dat bijna de hele zomer doorgaat doorspekt met Afrikaanse rituelen. Het carnaval in Salvador is anders dan in andere grote steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo. Rio heeft nog altijd de naam de grootste carnavalstad te zijn maar velen zweren inmiddels bij het originele en ongeorganiseerde carnaval in Salvador.

Salvador ligt aan het water van de Baía de Todos os Santos (baai der Allerheiligen) en is aangelegd op een schiereiland. In het oosten beginnen de uitgerekte en vele stranden die aan de Atlantische oceaan liggen. Stranden zijn hier in overvloed en in alle soorten en maten te vinden. Een populair surfstrand is bijvoorbeeld het Praia Pituba. Het ondiepere water van Praia Jaguaribe is vooral een aanrader voor vakantievierders met (kleine) kinderen. Zien en gezien worden kan prima worden gedaan op het drukkere strand van Itapoã.

Binnenkort op deze pagina reizen naar Salvador da Bahia