Iguacu

De watervallen van Iguaçu & het nationale park

Overweldigend natuurgeweld tref je in het zuiden van Brazilië aan bij de grens met Argentinië en Paraguay. Over een lengte van maar liefst drie kilometer kletteren de breedste watervallen ter wereld tegen een achtergrond van weelderig groene bossen naar beneden.

De gemiddelde hoogte van de circa 275 watervallen is ongeveer 60/70 meter.

De Braziliaanse kant van de watervallen wordt geprezen als zijnde de beste kant om het spektakel te bezichtigen. Onder dit spektakel moeten we het hoogtepunt van de “cataratas” (watervallen) rekenen, de duivelskeel “Garganta do Diablo”. De watervallen zijn hier op zijn hoogst met 90 meter.

Via een loopbrug kom je op prachtige plekken waar je je middenin het geweld waant. Het nevel van het water zorgt voor schitterende regenbogen, de jungle glorieert op de achtergrond en de schuimkoppen en het overweldigende geluid verraden de grenzeloze kracht van het water.  

Er zijn diverse manieren om de watervallen te aanschouwen. Ga per helikopter voor een prachtig overzicht en een goed beeld van de uitgestrektheid van de watervallen en de omliggende natuur. Vanaf rivierhoogte bieden de watervallen weer een compleet ander aanzicht. Via de Argentijnse kant kun je naar het eiland Ilha São Martin waar de film “The Mission” met Robert de Niro zich deels afspeelde.

Het nationale park Parque Nacional do Iguaçu geeft je de gelegenheid flora en fauna van het gebied te ontdekken. Zoals in alle jungles is het lastig dieren waar te nemen maar met een beetje geluk kom je toch een aantal van deze lokale bewoners tegen. In het park leven o.a. reuzenmiereneters, tapirs, jaguars, reuzenotters en kaaimannen.

De Braziliaanse zomer, ofwel onze winter (januari/februari), heeft als voordeel dat het water in de rivier haar maximum bereikt en dat de watervallen zo krachtig als mogelijk zijn. Deze periode is echter ook het drukst met toeristen. Fotomakers adviseren de Braziliaanse kant in de ochtend te bekijken en de Argentijnse kant in de middag.