?>

Soorten koffie

Koffie is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De hotspots stampen uit de vloer en niet alleen ouderen drinken meer koffie. Ook de jongeren van tegenwoordig houden wel van een lekker bakje koffie. De een houdt van espresso terwijl de ander juist meer een cappuccino drinker is. Er is voor ieder wat wils. Niet te vergeten dat de populariteit van ketens als de Coffee Company en Starbucks met de dag toeneemt. Ijskoffies zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken. Toch is er een groot verschil tussen al deze soorten koffies. Dat ligt vaak aan de verschillende soorten kwaliteit. Dat ligt vaak aan de soort koffiebonen. Welke koffiebonen zijn er dan precies? Lees vooral even verder om daar het antwoord op te vinden.

Als we wereldwijd gaan kijken zijn er meer dan honderd verschillende koffiebonen. Deze zijn als het ware onder te verdelen in twee grote soorten, namelijk: Coffea Arabica en Coffea Canephora. Deze laatste soort wordt ook wel Robusta genoemd. De smaak van de koffieboon is een van de belangrijkste elementen bij het zetten van een kopje koffie. Deze smaak wordt bepaald in de koffieplant. Daarnaast speelt de plek waar de koffieplant groeit ook een belangrijke rol in de smaak. De klimaatomstandigheden zijn dan ook cruciaal, in combinatie met de vruchtbare grond waar de koffie op wordt verbouwt.

Arabica bonen

De Arabica koffie bonen zijn verre weg het populairst en ook de oudste soort koffiebonen. Maar liefst 70 procent van de koffiebonen die jaarlijks geproduceerd worden zijn Arabica bonen. Deze bonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië. Deze plant groeit net na het regenseizoen op hoge hoogte. Het duurt ongeveer negen maanden voordat de bessen rijp zijn. Deze soort koffie is te herkennen aan de heerlijke geur en zachte, volle smaak. Daarnaast is deze soort koffie laag in cafeinegehalte.

Robusta bonen

Deze soort bonen komen het meeste voor in West en Centraal Afrika, Zuidoost Azië en Brazilië. Deze planten groeien wat onregelmatig en op een minder hoog niveau dan de Arabica bonen. Het duurt ongeveer tien tot elf maanden voordat deze bessen rijp zijn en doen er dus iets langer over dan de Arabica bonen. Deze plant is goedkoper om te oogsten.

Ondanks dat het produceren van de Robusta bonen makkelijk is en goedkoper, wordt er toch vaker gekozen voor de Arabica bonen. De grootste reden hiervoor is de smaak. De Robusta koffiebonen zijn namelijk voller van smaak en het cafeinegehalte is ook hoger. De smaak is dan ook vrij bitter.

Daarnaast verschilt het tuurlijk per persoon welke koffie jij het lekkerste vindt. Geen idee welke soort koffie je drinkt? Dan is de kans vrij groot dat je Arabica koffie drinkt. Meer informatie over koffie en opzoek naar coffeeshots? Neem dan hier een kijkje.